Kern Konsult

#1 Podcast over Samenspel

14 maart 2022

door: Nathalie de Man

#1 Podcast over Samenspel

#1 Podcast over Samenspel

In de vluchtige hedendaagse maatschappij is het luisteren naar podcasts voor steeds meer mensen een welkom rustpunt. Een goed gesprek inspireert, motiveert en geeft inzicht. Dit proberen de partners van Kern Konsult ook dagelijks te doen, in de contacten met hun klanten.

We zijn trots op de eerste aflevering van de Kern Konsult podcast, die gaat over impact maken. Iedereen heeft het over impact maken. Van toegevoegde waarde zijn als organisatie of bedrijf. In de onrustige, veranderlijke wereld, lijkt het steeds meer zoeken naar hoe je de noodzakelijke impact realiseert. Hoe maak je daardwerkelijk het verschil? Het lijkt een eenvoudige vraag die Kern Konsult partner Nathalie de Man beantwoordt in het boek Samenspel, dat op donderdag 7 april 2022 is verschenen. Dat boek is de bundeling van De Man’s inzichten en haar jarenlange ervaring als organisatieadviseur en coach.

Wie Samenspel leest, krijgt snel door dat we zelf de sleutel in handen hebben om daadwerkelijke impact te maken als organisatie. Dat kan door te transfomeren, wat veel verder gaat dan zaken in beweging krijgen of veranderen. ‘Je moet ervoor open staan om nieuwe wegen te durven bewandelen met elkaar’ vertelt Nathalie de Man. ‘Samenwerken zoals ieder dat kent is daarbij niet genoeg. Er is samenspel nodig.’

Samenspel ontstaat onder andere vanuit het durven vertrouwen op de intuïtie. Het is een combinatie van het hoofd, het hart, de handen en de buik. Soms weet je buik iets, terwijl je hoofd de woorden niet heeft.

Annie de Veer
Directrice - Ministerie van LNV

Vertrouwen is ook op een andere manier een belangrijke pijler onder samenspel. Vertrouwen in elkaar begint bij vertrouwen in jezelf en vertrouwen in jezelf vind je door zelfliefde.

Nathalie de Man
Adviseur - Kern Konsult

In de eerste aflevering van de Kern Konsult podcast gaat Nathalie de Man op zoek naar het antwoord op de vraag wat samenspel eigenlijk is. Ze praat erover met Annie de Veer, directeur op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). ‘Samenspel ontstaat onder andere vanuit vertrouwen, bijvoorbeeld het durven vertrouwen op de intuïtie’, vertelt De Veer in de podcast. ‘Het is een combinatie van het hoofd, het hart, de buik en de handen. Soms weet je buik iets, terwijl je hoofd de woorden niet heeft.’

‘Door met samenspel aan de slag te gaan binnen een organisatie kom je samen tot dingen waar je in je eentje nooit toe zou komen en waar je ook zonder samenspel nooit kunt komen’, legt De Man uit. Ze vervolgt: ‘Samenspel is verbinding op drie niveaus: verbinding met jezelf, verbinding met het grotere doel (waar staat de organisatie voor) en verbinding met andere mensen.’ Samenspel vraagt om lef. Bijvoorbeeld om alle onzekerheden te benoemen en omarmen. ‘Mensen lopen snel weg voor onzekerheid, terwijl daar misschien juist wel de oplossing ligt’.

Luister nu de podcast

Het hele gesprek met Annie de Veer kun je beluisteren in je favoriete podcast app of via de player hieronder:

Bestel het boek

Het boek Samenspel is nu te koop. Klik hier om het boek te bestellen. Of heb je vragen over hoe je Samenspel kan toepassen in jouw organisatie? Neem gerust contact op met Nathalie de Man.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak