Waarom talentmanagement geen luxe is, maar noodzaak
14 mei 2025
door: Gemma van Steekelenburg

Waarom talentmanagement geen luxe is, maar noodzaak
Deze blog hoort bij de LinkedIn-serie over talentmanagement. Daarin delen we inzichten, praktijkvoorbeelden en vragen om zelf mee aan de slag te gaan. In deze blog bundelen we dat perspectief in een breder verhaal: waarom talentmanagement nú nodig is en hoe het werkt.
Als je alleen kijkt naar wat mensen moeten verbeteren, mis je hun kracht.
Hoe vaak gebeurt het dat je voelt: “Er zit meer in deze collega” … maar dat het er simpelweg niet uitkomt? Of dat een team de juiste papieren lijkt te hebben, maar de klus toch niet geklaard krijgt? Talent is er. Maar het komt pas tot bloei als het gezien en gevoed wordt.
Bij Kern Konsult weten we dit: organisaties floreren als mensen floreren. En mensen komen het best tot hun recht wanneer ze kunnen werken vanuit hun kracht, met ruimte voor hun unieke talenten. Wij werken nu 40 jaar met organisaties die werk willen maken van mensgericht organiseren. Of je dat nu competentiemanagement, persoonlijke effectiviteit of talentmanagement noemt: het draait om één kernvraag: zie je de mens in de organisatie?
Wanneer weet je dat talentmanagement nodig is?
- Wanneer ontwikkelgesprekken blijven hangen in functie-eisen en verbeterpunten, komt er weinig positieve energie vrij.
- Wanneer prestaties oké zijn, maar niet meer dan dat, dan gebruiken we niet het volle potentieel.
- Wanneer leidinggevenden ‘managen op structuur’, dan voelt het vaak als trekken en sleuren, en sturen ze niet op mensen.
- Wanneer er in het algemeen weinig energie is, dan houden mensen zich in of zijn ze tenminste niet vrij.
Herkenbaar? Zijn de juiste mensen aanwezig op papier, maar komt het er niet uit? Dan is dit een goed moment om anders te gaan kijken. Niet harder trekken, maar de aandacht anders richten. Niet meer van hetzelfde, maar nieuwe ruimte scheppen. Talentmanagement vraagt om het stellen van andere vragen – en daar begeleiden wij bij.
Een voorbeeld:
Een manager vertelde eens tijdens een sessie: “We hadden een werknemer die altijd overal enorm kritisch op was. Heel irritant! Tot ik besefte dat hij eigenlijk een kei was in uitzoomen, risico’s inschatten en vooruitdenken. Sindsdien betrekken wij hem bij onze Project Start Ups. Hij is helemaal in zijn element en wij besparen nu op fouten en bijbehorende kosten.”
Zien wat iemand écht bijdraagt, begint met anders kijken. Dat is de start van talentmanagement.
Wat gebeurt er als talentmanagement ruimte krijgt?
Talentmanagement betekent dat je vanuit een andere manier van kijken ook andere vragen gaat stellen, en anders gaat handelen. Je zorgt dat het ‘bespreekbaar maken van talent’ een natuurlijk onderdeel wordt van het proces. Zo wordt een organisatie een plek waar mensen bij willen horen. Door het zien van iemands werkelijke talenten, het ermee omgaan en het laten groeien. Door collega’s hierbij te begeleiden en te coachen, maar ook door te bouwen aan een cultuur waarin mensen zich veilig en gewaardeerd voelen. Dit vraagt om werk- en organisatiestructuren die talenten ondersteunen en aandacht hebben voor teamsamenstelling en -ontwikkeling.
De winst is dubbel:
- Het kan een enorm potentieel aan energie en werkplezier vrijmaken.
- Er ontstaat meer dynamiek en de aanwezige creativiteit kan volop worden benut.
- Wanneer talent goed begeleid wordt, wordt de organisatie veerkrachtiger en daarmee ook wendbaarder.
- Resultaten worden gemakkelijker bereikt, meer impact gerealiseerd.
“Mensen werken het liefst in, aan en met dat waar ze goed in zijn. En waar dat gezien en gewaardeerd wordt.”
Hoe werken wij aan talentmanagement met organisaties?
Bij Kern Konsult werken we met aandacht voor de mensen. We bouwen op wat werkt, zonder standaardrecepten. Onze rol? Partner, spiegel, vertaler, verbinder. We brengen scherpte in het gesprek en begeleiden met heldere taal en zachte kracht.
We werken niet direct vanuit lagen of niveau’s, maar vanuit verbinding: tussen mensen, tussen rollen, tussen wat gezegd wordt en wat eigenlijk gevoeld wordt. Of het nu gaat om een individu, een team of een hele organisatie, we stemmen altijd af op wat nodig is.
Een voorbeeld:
Bij een gemeente begeleidden we een team dat bekend stond als ‘lastig’. De onderlinge samenwerking verliep stroef, de sfeer was gespannen en iedereen leek vooral met eigen taken bezig. We startten met talentgesprekken: waar ben jij goed in, wat geeft jou energie, en wat zie je bij de ander? Hierbij gebruikten we onder andere het Kernkwadrant van Daniel Ofman en individuele talentprofielen (TMA). We gaven een spiegel, benoemden wat onder tafel bleef en boden praktisch gereedschap om anders met elkaar in gesprek te gaan. Binnen enkele sessies veranderde het beeld. Mensen herkenden elkaars kracht, vulden elkaar aan en spraken uit waar het wrikte. Een team dat eerder vermeden werd, werd ineens een voorbeeld in de organisatie.
Onze aanpak is ervaringsgericht, inspirerend en to the point — met scherpe analyses én oprechte aandacht voor mensen. Geen dikke rapporten, maar inzichten die je meteen verder helpen.
Tot slot
Talent zit overal. En het vraagt aandacht, taal en structuur om het naar boven te halen. Daarom is talentmanagement geen luxe. Het is nodig. Juist nu. Het verdient een plek in het hart van je organisatie. We werken vanuit de bredere visie op mensgericht organiseren → deze vind je hier.
Benieuwd hoe dit eruit kan zien in jouw organisatie? We gaan graag in gesprek – verkennend, reflecterend of praktisch. Net wat er past. Neem gerust contact met Gemma van Steekelenburg voor een eerste gesprek of workshop. Zij helpt mens en organisaties bij het ontwikkelen van hun talent.
We ontmoeten je graag!
Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.