Kern Konsult

RECEPT: Intentiebewust creëren

1 september 2019

door: Nathalie de Man

RECEPT: Intentiebewust creëren

RECEPT: Intentiebewust creëren

Kern Konsult werkt aan recepten voor organisaties die toekomst creëren. Onze recepten zijn methodieken die bijdragen aan de transitie naar een inclusieve en duurzame maatschappij. Niet gedacht vanuit schaarste, maar de verantwoordelijkheid om samen te doen wat nodig is. De komende tijd delen we zo nu en dan een recept. Deze keer: Intentiebewust creëren.

Intentiebewust Creëren is een manier van kijken naar organisatie(onderdelen) waarbij centraal staat hoe de betrokkenen het doel vertalen in een vorm. De methode maakt duidelijk welke leidende principes in de praktijk – veelal ongemerkt – sturend zijn in de totstandkoming van de resultaten én welke transformatie nodig is om dat succesvoller te doen.

1. Intentie

‘Waartoe zijn wij er?’ De intentie is de basis, als de wortels van een boom waarmee je de organisatie voedt. Als je wilt dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen, is het essentieel dat zij zich hiermee kunnen vanuit hun eigen drijfveren.

2. Leidende principes

De leidende principes zijn waarden die vaak impliciet of zelfs onbewust sturend zijn in de besluitvorming, soms tegen wil en dank. Ze zijn als de stam van een boom, die intentie verbindt aan de uiteindelijke vorm. Vaak kennen ze twee kanten: een lijn als het goed gaat en een patroon dat zich ontwikkelt onder stress.

3. Vorm

De vorm is de kruin van de organisatie: het beleid, de producten en diensten. Deze leunen op de interne en externe structuren, processen en systemen die dat mogelijk maken.

Samenhang

Organisatievraagstukken gaan vaak over de kruin van structuren, processen en systemen, plus het beleid. Als antwoord wordt doorgaans meer vorm gecreëerd, zonder stil te staan bij de wortels en stam van de boom; de intentie en leidende principes.

Er is daarentegen een creatieproces nodig dat teruggaat naar de intentie van de organisatie en van daaruit opnieuw te zoeken naar een optimale en actuele vorm die aansluit op de eigen, krachtige leidende principes.

Zowel de ordening als de transformatie is daarbij bepalend. Welk principe krijgt eerst opvolging en welke daarna? Hoe komt het tot uiting, wordt er vanuit stress of vanuit vertrouwen mee gewerkt?

Het is essentieel om te achterhalen wat de leidende principes zijn om de opgave waar je als organisatie voor staat te vertalen in een effectief en betekenisvol aanbod van beleid, producten en diensten.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak