Kern Konsult

Kern Konsult stelt voor: Gemma van Steekelenburg

21 juni 2024

door: Gemma van Steekelenburg

Kern Konsult stelt voor: Gemma van Steekelenburg

Kern Konsult stelt voor: Gemma van Steekelenburg

Kern Konsult is meer dan een collectief van adviseurs. Wie zijn we eigenlijk? En hoe is het om in ons collectief te werken? In deze reeks vertellen onze adviseurs je over Kern Konsult. Deze keer vertelt Gemma over ‘het samen doen’ met collega’s, persoonlijke en organisatieontwikkeling met een systemische bril, en haar missie voor meer onbewuste bewustwording.

“Het is mijn persoonlijke missie om mensen mee te geven dat zelfbewustzijn ertoe doet. Dat ons lichaam ons meer vertelt dan ons hoofd. Ons hoofd voert vaak de boventoon, terwijl delen van ons lichaam regelmatig iets anders aangeven. En als we ons daar meer bewust van zijn, begrijpen we onszelf en elkaar beter.”

Samen met collega’s

“Ik ben mijn werkende leven begonnen in de educatieve uitgeverijwereld. Met mijn studies Vormgeving & Communicatie en Kunst, Cultuur en Educatie deed ik hier naar mijn smaak te weinig. Daarom werd ik in 2001 ondernemer. Doordat ik veel onderzoekende vragen stel aan mijn klanten, ontwikkelde mijn werk zich van creatie, organisatie en coördinatie van events, naar het coachen en trainen van managers en teams bij organisatie-verandertrajecten. Hierbij leg ik nu vooral de nadruk op het zelfbewuster maken van deze mensen.”

“Werk is belangrijk voor me en ik weet ook hoe het je leeg kan trekken. Door te veel werk kwam ik mezelf tegen. In 2008 heb ik met mezelf afgesproken werk te doen waar ik energie van krijg. Later kwam ik tijdens de zeer chaotische Corona-periode tot de conclusie dat ik collega’s miste. Om meer samen te doen, in plaats van alleen. Samen synergie creëren. In 2023 kwam Kern Konsult op mijn pad. Hoe Kern Konsult werkt, ligt dichtbij wie ik ben en wat ik doe. In deze samenwerking focus ik me op wat nu nodig is: meer zelfbewustzijn creëren. Daar word ik erg blij van!”

Onbewuste bewustwording

“In mijn sessies over zelfbewustzijn begin ik graag met de vraag: ‘Als je met de auto naar het werk gaat, hoe vaak denk je dan bewust na over remmen, gas geven en schakelen? Hoeveel % doe je bewust en hoeveel % onbewust?’ Vaak denken we namelijk veel bewust te doen, terwijl dat in werkelijkheid andersom is. 95% van de dingen die we doen, doen we onbewust, op de automatische piloot. Dat is goed om te weten, want dan kun je daar mee spelen. Het wordt dan ook helder dat je er niet bewust voor kiest dingen te doen, zoals je ze doet.”

Kwetsbaarheid

“Je kwetsbaar opstellen naar een ander helpt in het bewuste, en zeker onbewuste, contact en is tegelijkertijd spannend. Soms moeten we tegen de ander zeggen dat we diegene niet begrijpen of het niet eens zijn. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je dat het écht gehoord wordt? Om dit soort vragen te tackelen heb ik een programma ontwikkeld wat ‘Bewust-Zelf-Zijn’ heet. Een bijzonder programma waar je je onbewuste beter leert kennen, zodat je simpelweg vaker en meer in balans bent. Zo kun je kwetsbaar zijn en tegelijkertijd krachtig.”

“Ook ik ben niet altijd even zelfbewust en raak dan de connectie met een ander kwijt. Soms wordt mijn humor of mijn prikkelende vraag niet gehoord of begrepen. Ik ben ook maar een mens en ik leer hiervan. Elke dag ben ik nieuwsgierig. Met die ervaringen schaaf, stuur en boetseer ook ik aan mezelf. Mijn motto is daarom: ‘het gaat om de reis en niet om de bestemming.’ Door mijn reis naast die van mijn klanten te leggen, levert het hun ook inzichten op.”

Ontwikkeling met een systemische bril

“Ik werk met veel verschillende methoden, waaronder TMA, DISC, Action Learning, Deep Democracy, NLP, Systemisch werken, maar ook wel eens met paarden. We kunnen nog veel leren van paarden: zij zijn namelijk leermeesters op het gebied van zelfbewustzijn, non-verbale communicatie, sensitiviteit en kuddegedrag. Zo onderzoeken we tijdens een teamdag bijvoorbeeld de positieve en negatieve aspecten van het effect van kuddegedrag.”

“In mijn werk bij Kern Konsult ga ik met het volledige systeem in en rond mensen aan de slag. Wat er boven én onder water zit, maar ook wat er binnen en buiten beweegt, dichtbij staat of juist verder weg ligt. Of dat nu persoonlijk of van een groep is, dat maakt niet zoveel verschil. Het draait altijd om mensenwerk, om bewustwording hoe we dingen doen. En als mens beseffen we vaak niet dat we ook ieder onze eigen systemische historie hebben. Die historie nemen we elke dag met ons mee, in alles wat we doen.”

“Ik bied mensen daarom graag een spiegel en reik een mogelijke route aan, zodat er bewegingsruimte ontstaat. Want uiteindelijk moeten ze zelf op reis gaan.”

Kennismaken?

Wil je meer weten of heb je een vraag voor Gemma? Neem dan contact met haar op via gemma@kernkonsult.nl.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak