Kern Konsult

Boekpreview Samenspel

14 maart 2022

door: Nathalie de Man

Boekpreview Samenspel

Boekpreview Samenspel

Op 7 april 2022 presenteert Kern Konsultpartner Nathalie de Man haar boek Samenspel. Dat boek is de bundeling van Nathalie’s inzichten en jarenlange ervaringen als organisatieadviseur en coach. Hieronder vind je alvast een eerste indruk van het boek.

Sam is directeur van een maatschappelijke organisatie. Hij wil heel graag van betekenis zijn en ervoor zorgen dat de organisatie ook van betekenis is. Maar Sam verkrampt, uit angst dat hij het niet waar kan maken. De organisatie stagneert daardoor juist.

Voorbeeld 1
Sam - Directeur maatschappelijke organisatie

Een gemeentelijk projectteam moet met elkaar de voorwaarden voor nieuwbouwprojecten omschrijven. De teamleden blijven hangen in hun eigen werkveld en daardoor botsen sommige regels met elkaar. Het lukt niet om er een eenduidig kader van te maken.

Voorbeeld 2
Gemeentelijk projectteam

Managementassistente Heleen geniet ervan dat zij zich op haar werk mag bekommeren om collega’s. Ze heeft het heel druk met zorgen voor iedereen. Hebben de collega’s haar echt nodig, of probeert Heleen vooral te redderen? Ze loopt tegen haar grenzen aan en is moe.

Voorbeeld 3
Heleen - Managementassistente

Hierboven vind je een paar realistische voorbeelden van de worsteling die mensen meemaken op hun werk. Hoe komt het toch dat we het zo lastig vinden om goed samen te werken? En misschien zelfs een stap verder te gaan waardoor samenwerking samenspel wordt? De namen Sam en Heleen zijn gefingeerd.

Wat kun je verwachten?

Auteur Nathalie de Man identificeert in haar boek Samenspel de cruciale factoren die nodig zijn om mensen samen te laten excelleren in hun omgeving. Aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden laat Nathalie zien wat er ons in de weg zit. Waarom komen we zo moeilijk uit onze vertrouwde groeven en hoe komt het dat we niet lijken te zien hoe het ook anders kan? Of we nu directielid, medewerker, professional, leidinggevende of ondersteuner zijn, we hebben er allemaal mee te maken. Als dingen niet lopen zoals gepland, is het eerste reflex vaak om de dingen nog beter te gaan regelen, of onze instructies uitgebreider te maken. Op die manier meer grip proberen te krijgen is vrijwel nooit de oplossing. Maar wat dan wel?

Van samenwerking naar samenspel

Wie Samenspel leest, krijgt snel door dat we zelf de sleutel in handen hebben om daadwerkelijke impact te hebben als organisatie. We kunnen zorgen voor transformatie, wat veel meer is dan zaken in beweging krijgen of veranderen. Het begint met de onderkenning dat we de zo noodzakelijke impact alleen kunnen bereiken wanneer met elkaar nieuwe wegen durven te bewandelen. Samenwerken is niet genoeg meer: daarvoor is samenspel nodig.

Samenspel begint met de onderkenning dat we de organisatie verder brengen door met elkaar een grotendeels onvoorspelbaar proces te doorlopen. Ook al hebben we een globaal beeld van de gewenste of noodzakelijke richting, we weten dat we uitkomsten en consequenties van tevoren niet kunnen overzien en dat we antwoorden niet zonder elkaar kunnen vinden. In het proces hebben we te maken met een hoge mate van onzekerheid. Daar zit ook de crux: in onzekere tijden zijn mensen niet automatisch op hun best. Het boek leert ons dat wanneer we de onzekere verandering met elkaar aangaan, we prestaties kunnen leveren die ons voorstellingsvermogen ver te boven gaan. Nathalie de Man laat zien hoe organisaties of onderdelen transformeerden, juist door de onzekere reis met elkaar aan te gaan.

Zo biedt Samenspel ons een optimistisch beeld van de mogelijkheid om organisaties nieuwe wegen te laten inslaan, waar mensen zich vanuit vrijheid met organisatiedoelen verbinden. Vergaderingen worden ontmoetingen, waar naar elkaar geluisterd en gedeeld wordt. Er zijn duidelijke afspraken, maar er is ook ruimte voor speelsheid en improvisatie. Resultaten zijn van wezenlijke betekenis en geven niet alleen voldoening, maar zelfs plezier.

Samenspel vraagt van ons om ons te begeven in onzekerheid en dat we daarin samen durven te verkeren. Wie het daar samen uithoudt, in het ‘niet weten’, kan nieuwe manieren van werken ontdekken en vernieuwing scheppen. Dat vraagt veel van het vertrouwen.

Nu te koop

Het boek Samenspel van Kern Konsultpartner Nathalie de Man is nu hier te bestellen.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak