Kern Konsult

Waarom liefde niet voor softies is

19 maart 2015

door: Ernst Evelo

Waarom liefde niet voor softies is

Waarom liefde niet voor softies is

Je bent een sterke leider en liefde is niet jouw ding. Je wilt het beste in jouw mensen bovenhalen, maar je ziet ze zich inhouden. Wat als de next step in jouw leiderschap alles te maken heeft met het bedrijven van liefde?

Altijd vermeden

Ook ik heb altijd het woord liefde vermeden in de zakelijke context. Ik had het over aandacht, compassie, of empathie.
In mijn boek ‘De vrouw in mij kan het beter’ durfde ik het aan en heb ik liefde als cruciaal kernelement genoemd van leiderschap. Met het risico als softie weggezet te worden.

Alles behalve soft

Ons westerse begrip van liefde is voor een belangrijk deel bepaald door de christelijke traditie. De bijbel schrijft over liefde:
De liefde is geduldig en vriendelijk; de liefde is niet afgunstig, zij praalt niet, zij verbeeldt zich niets. Zij gedraagt zich niet onfatsoenlijk, zij zoekt zichzelf niet, zij laat zich niet kwaad maken en rekent het kwade niet aan. Zij verheugt zich niet over onrecht, maar vindt vreugde in de waarheid’.

Stel dat je de liefde in deze tekst door een leider vervangt:
Wat als een leider niet afgunstig is, niet praalt, zich niets verbeeldt
Zouden we dan een bankencrisis hebben gehad?

Wat als een leider zich niet kwaad laat maken en het kwade niet aan rekent
Zouden we dan al die conflicten in raden van bestuur hebben gehad?

Wat als een leider vreugde vindt in de waarheid
Zouden we dan boekhoudschandalen hebben gehad?

De antwoorden liggen voor de hand. En toch is het gevraagde leiderschap dat niet. Want het vergt moed het ego te overstijgen, het wantrouwen met vertrouwen te beantwoorden, of de harde waarheid te vertellen.

Niet voor softies

Voorbeeld 1: een bestuurder
Enkele bestuurders voeren een eenzame strijd. Het is ieder voor zich en als je valt is er niemand die je opvangt of die bijspringt.
Het vraagt lef elkaar de hand te reiken en een wederzijdse afhankelijkheid aan te gaan. Terwijl deze vechters dat in hun relatie thuis vanzelfsprekend doen. Sterker: als zij dat niet deden, zouden ze niet zo kunnen schitteren buitenshuis.

Voorbeeld 2: een directeur
Een directeur ziet vooral wat er mis gaat. Managers zijn bang voor hem om openlijk te worden geschoffeerd en komen niet tot hun recht.
Het vraagt lef het goede te zien en te durven vertrouwen op het aanwezige potentieel. Terwijl deze criticus dat met zijn kinderen thuis probleemloos doet.

Voorbeeld 3: een manager
Een manager draait er bij zijn medewerkers omheen. Want hij wil de relatie vooral goed houden en morgen heeft hij weer iets van hem of haar nodig. Heldere feedback blijft uit en de medewerker staat stil in zijn ontwikkeling.
Het vraagt lef de relatie onder spanning te zetten en echt aan te spreken. Terwijl thuis zijn partner precies weet waar zij aan toe is.

Waarom kunnen deze mannen thuis in liefde doen wat het vraagt, en vergeten ze deze inzet mee te nemen naar het werk? Wat ze thuis doen is helemaal niet soft, maar vraagt lef en moed. En de liefde maakt dat vanzelfsprekend.

Doe mij maar een snufje meer liefde in leiderschap. Daar worden leiders groter van.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar wat liefde aan jouw leiderschap kan toevoegen?
Wil je meer praktische tips en cases over hoe liefde jouw leiderschap kan verrijken?

Neem contact op Ernst Evelo.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak