Kern Konsult

Kern Konsult stelt voor: Annelies van Gool

12 december 2022

door: Annelies van Gool

Kern Konsult stelt voor: Annelies van Gool

Kern Konsult stelt voor: Annelies van Gool

Kern Konsult is een collectief van adviseurs. Wie zijn die adviseurs eigenlijk? En hoe is het om in ons collectief te werken? In deze reeks vertellen onze adviseurs je alles over Kern Konsult. Annelies bijt het spits af en vertelt over haar switch van manager naar adviseur. “Ik draag graag bij aan een mooiere maatschappij met mijn werk.”

Voordat Annelies de overstap maakte naar adviseur, was ze manager bij een jeugdGGZ-instelling. “Als manager mag je samen met je medewerkers de koers bepalen, dat vond ik heel leuk. Tegelijkertijd miste ik ook een bredere blik en diversiteit in de opgaves.” Annelies werkt graag in een breed veld. “Als adviseur werk ik elke dag bij een andere opdrachtgever aan verschillende opdrachten. Er is wel een rode draad in de mensen, ambities en opgaves waar ik aan werk. Het gaat eigenlijk altijd over de ontwikkeling van mensen. De diversiteit in de opgaves rond die rode draad maakt me elke dag blij!”

Waar doe je het voor als adviseur?

“Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal met onze talenten een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dat betekent voor mij dat ik mijn talenten actief inzet om de samenleving een beetje mooier te maken. Ik hoor mensen vaak zeggen dat elk mens recht heeft op een plek in onze samenleving. Dat klopt en sterker nog: systemisch gezien heeft iedereen die plek al. Ik zet mijn talent dan ook graag in om deze plek voor mensen nog passender en gelijkwaardiger te maken.

Daar geeft Annelies een voorbeeld van: “Ik laat professionals in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen op het gebied van de jeugd-GGZ en het speciaal onderwijs. Zo ontstaat er een dialoog tussen hun werelden en leren professionals waar ze nog beter kunnen bijdragen. Ze openen hun ogen en raken opnieuw geïnspireerd om hun werk anders te doen.”

Samenwerken binnen een collectief

“Het voordeel van een collectief is dat je aan de ene kant de vrijheid hebt om je eigen opdrachten met eigen opdrachtgevers vorm te geven. En daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de kwaliteiten van collega’s te combineren. Je krijgt niet alleen mijn expertise, maar ook die van al mijn collega’s erbij.”

“Zelf ben ik goed in het contact maken met mensen, hen horen en zien, en bruggen bouwen tussen verschillende lagen van een organisatie. Ik help mensen herinneren waarom ze doen wat ze doen. Ik hou van trainingen geven en medewerkers en teams te coachen vanuit strategische vraagstukken.”

“Tijdens onze gezamenlijke maandagen delen we de opdrachten waar we aan werken. Zo krijgen we allemaal nieuwe ideeën en beelden over de uitvoering van ons werk. Het samen delen van ons werk en het samenwerken bij dezelfde opdrachtgevers vind ik erg waardevol en leuk.

Annelies aan het werk

“Mijn ideeën krijg ik in mijn gesprekken met mensen, en vaak ontstaan deze ideeën ook op de fiets. Tijdens het mountainbiken op de Veluwe krijg ik regelmatig een ingeving over hoe ik een proces wil aanpakken.”

“Bij de start van een nieuwe opdracht maak ik eerst contact met de mensen en het vraagstuk. Dat doe ik ter verheldering, en om de vraag achter de vraag te ontdekken. Wat is de uitdaging? En als het goed gaat, wat zien we dan? Wat is er dan anders?”

“Een opdrachtgever ziet soms problemen of uitdagingen in de vorm van ‘ik wil hier vanaf’, of ‘ik wil hier naartoe’. Dat is een mooie startvisie, en daarna kijken we naar de route, het proces. Hoe gaan we van A naar B? En dan van A naar B, volgens de wetten van B.”

Wat betekent dat? “We gaan niet vanuit het oude naar het nieuwe, maar vanuit de regels van het nieuwe naar het nieuwe. Ons werk gaat vaak over het waarmaken van ‘de bedoeling’ en hoe ‘het wel kan’. Dat samen met mensen binnen een organisatie oppakken, maakt dat ik met plezier werk. Het idee dat we met elkaar meer voor elkaar krijgen, vind ik mooi. Ik word blij van samen met mensen werken aan de ontwikkeling van mensen.”

Werken bij Kern Konsult?

Wil jij net zoals Annelies van Gool bijdragen aan een mooiere maatschappij met je werk en samen met haar aan uitdagende opdrachten werken? Laat het weten en neem contact op met Annelies via annelies.vangool@kernkonsult.nl.

We ontmoeten je graag!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak een afspraak